dimarts, 18 de desembre de 2012

"Fui a estar allí": Viatjant en el temps fotogràficament


Maria Alché és una directora de cinema, actriu i fotògrafa argentina. (Buenos Aires, 1983)
El seu últim projecte, presentat aquest any 2012 i que fins fa poc s'ha pogut veure a la galeria Cero de Madrid, s'anomena "Fallas. Diapositivas familiares 1960-1986: Fui a estar allí". 
Aquest nom tan suggerent engloba una sèrie de 12 muntatges fotogràfics realitzats a partir d'unes fotografies de l'arxiu familiar de l'autora.  Les diapositives originals mostraven el seu pare, o la seva mare, quan encara no es coneixien . Maria es va fixar en que hi havia algunes fotografies que, a causa de no estar ben enquadrades, tenien espais en buit. I va decidir colar-se en aquests espais, fent un viatge fotogràfic al passat per a barrejar-se amb els seus familiars tal i com eren aleshores.
La manera de fer-ho va ser projectant les diapositives originals en una paret i ella es col.locava al davant, sent partícep de l'escena. Amb el vestuari i la il.luminació adequada (i retocs digitals posteriors), sembla talment que la Maria Alché estigui allí. 


Atlantida. mi papa y yo
Con mi papá en su cuarto
El procés de creació d'aquest projecte es va dur a terme mentre la Maria col.laborava en la gravació d'una pel.lícula de ciència ficció, l'equip de la qual va imaginar que sorgien falles al terra de Buenos Aires.

“A partir de ese momento empecé a fantasear con la idea de que, a través de esas fallas, de esas fracturas, se podía volver al pasado, viajar atrás y revivir todas las vivencias que tengo en la memoria de mi familia y que yo las recuerdo como un todo”. 

  D'aquí el títol de l'obra que, a més a més, també remet al fet que les fotografies que funcionen per a aquest projecte són les que originalment consideraríem fotografies "fallades", a causa dels enquadraments, que deixen espais buits.
 En aquestes fotografies es veu com ella es present en les fotografies i fins i tot interactua amb els personatges que les habiten.

 
Fallas. Diapositivas familiares 1960-1986: Fui a estar allí"

Fallas. Diapositivas familiares 1960-1986: Fui a estar allí


   
El seu pròxim projecte versarà sobre la reconstrucció de la memòria de la família materna, a partir de les fotografies i d'altres documents personals.
 


2 comentaris:

  1. M'encanta el resultat..emociona..jo també voldria colar-me a moltes fotografies! :)

    ResponElimina
  2. Jo també ho penso!! Tenir la possibilitat de submergir-nos en certes imatges ha de ser una passada!

    ResponElimina