divendres, 19 d’abril de 2013

"Corresponsals de les migracions". Perquè les paraules importen


"No anomenar bé les coses és contribuir a la desgràcia del món" Albert Camus


També dins del marc de la 10ª Setmana de la Comunicació de la UDL, es va programar la presentació del llibre de Jean-Paul Marthoz, Corresponsals de les migracions. Ens el va presentar el Carles Solà, responsable de l'adaptació al català del llibre i director del programa Tot un món, de TV3.
El llibre analitza el tractament de les migracions internacionals que fan els mitjans de comunicació, i fa una proposta de recursos i alternatives. Perquè les paraules importen.  "La paraula il.legal redueix un individu a una infracció" apunta el lingüista Geoffrey Nunberg en el llibre.
Des dels mitjans es cau massa sovint en l'esterotip i en el reduccionisme, sense contemplar que la gent que arriba de d'altres països ho fa per causes molt diverses i amb situacions personals molt diferents. A més, les notícies sobre migracions apareixen en moments molt puntuals per caure després en l'oblit i les persones immigrants només apareixen en les notícies per parlar sobre temes del seu país d'origen o sobre la problemàtica que viuen en la seva arribada aquí, però gairebé mai són preguntades sobre temes actuals que també els afecten.
El llibre és molt útil pels periodistes i estudiants de periodisme, ja que aquest col.lectiu té la responsabilitat de transmetre correctament les informacions,  que després van a parar a l'opinió pública i completen un discurs moltes vegades sense fonament.
Exemples com els següents, aparegut a El Periódico, haurien de desaparèixer:

http://corresponsalsdelesmigracions.files.wordpress.com/2013/02/academia-de-lladres-22.jpg


 El llibre ens il.lustra també sobre la cara femenina de les migracions, sovint oblidada,  quan són les que cobren un salari més baix al país de destí però, per contra, les que envien una proporció del seu salari més gran al país d'origen.

I mostra també alguns exemples de bones pràctiques que s'han fet, com les del  programa Karakia de TV3, un programa sobre cuina internacional que acaba sent moltes altres coses més. O el documental Próxima parada: Huelva.

 Potser ara que nosaltres, a causa de la crisi, també ens veiem obligats a emigrar, serem més sensibles amb les informacions que donem aquí dels immigrants i deixarem de relacionar-los tan sovint amb l'augment de la delinqüència i amb el sobre aprofitament dels recursos públics. Perquè no tots els immigrants formen part de màfies i no tots els emigrants que marxen triomfen al país de destí, com intenten reflectir programes poc objectius com "Españoles en el mundo"! Entre el blanc i el negre hi ha molts matisos de gris.

2 comentaris:

  1. El paperet sobre furts al metro és molt fort! Les persones tendim a generalitzar massa. Això sí, després quan es parla de nosaltres no ho suportem.

    ResponElimina